Tour de France spelen
Met je vrienden of familie een spelletje doen of liever wielrennen kijken. Dankzij het Tour de France bordspel van HulstGames is dit geen dilemma meer. De koers kijken is leuk, maar de Tour de France zelf spelen in minstens zo leuk, en spannend!
Het officiële Tour de France spel is een strategisch wielerbordspel gerelateerd aan de echte Tour de France. Het doel van het spel is de etappe(s) als eerste en zo snel mogelijk af te leggen en zoveel mogelijk punten te verdienen. Dit doe je met je team van 3 renners die het moeten opnemen tegen 1 tot 3 andere teams (spelers) met elk 3 fictieve wielrenners. Je kunt één of meerdere etappes achter elkaar spelen (eventueel verdeeld over meerdere dagen/avonden). Na elke etappe wordt er een (tussen)klassement opgemaakt waarbij duidelijk wordt wie de gele truidrager, de snelste ploeg en de aanvoerder van het puntenklassement zijn.
Strategisch secondenspel
De basis van het spel kun je eigenlijk wel een beetje vergelijken met Mens Erger Je Niet. Simpel gezegd moet je je renners zo snel mogelijk van de start tot de finish zien te krijgen. Door middel van het inzetten van secondekaarten (1 tot en met 12 seconden) kun je je renners over de vakjes van het speelbord laten fietsen. Probeer je secondekaarten zo tactisch mogelijk in te zetten zodat je de tussensprints wint en als eerste over de finish komt. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen op de weg fietst. Door je kaarten zo slim mogelijk in te zetten kun je vervelende valpartijen voorkomen (dit is het Erger Je Niet element in het spel).
Het Tour de France bordspel wordt echt leuk door de verschillende wielerelementen die er aan toe zijn gevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld wieltjes pakken. Door gebruik te maken van zogenaamd windvoordeel kun je direct achter of zelfs naast een andere renner komen te staan (de renner die voorop ligt heeft dit voordeel niet). Daarnaast zijn er meerdere kansvakjes op het speelbord. Als je hierop terecht komt moet je een kanskaart pakken. Hier doen zich plotselinge en onvoorspelbare situaties voor waardoor je kostbare seconden kunt verliezen, winnen of bijvoorbeeld bij een valpartij betrokken kunt raken (we missen hier overigens toch wel een beetje de kanskaart “Door een opstopping rijdt u tegen een motor aan. Uw fiets is kapot waardoor u enkele meters de Mont Ventoux op moet lopen. Dit kost u 10 seconden”…).
Heb je de vlakke etappe (Cagnes sur Mer) uitgespeeld, dan kun je je opmaken voor een bergetappe (Col d’Aubisque). Deze bevindt zich op de achterzijde van het speelbord. Op de vakjes met de rode pijl (beklimmingen) ga je langzamer over het speelbord, terwijl je over je blauwe pijltjes (afdalingen) juist sneller gaat. Dit vergt strategisch gezien nog meer van de spelers.
Conclusie
Als je van wielrennen en de Tour de France houdt dan is het Tour de France bordspel ontzettend leuk om te spelen. Er zijn veel herkenbare elementen die op een leuke manier in het spel zijn verwerkt. Ook als je geen wielerliefhebber bent en niet zoveel over de Tour de France weet is het spel boeiend genoeg om mee te spelen.
Naast de onvoorspelbare situaties die ook in de echte Tour de France kunnen voorkomen, is strategie een belangrijk onderdeel. Je hebt door de keuzes die je maakt ook echt invloed op het eindresultaat van het spel. Het geheel (het speelbord, de renners en de speelkaarten) ziet er ook nog eens erg aantrekkelijk uit.
Het Tour de France bordspel is onder meer te koop bij Bol.com.