Wielrennen en boeken vormen een zeer aangename combinatie. De lijst met wielerboeken die je gelezen moét hebben is bijna oneindig. Op deze pagina hebben wij ons beperkt tot 10 cadeautips en leestips speciaal voor de decembermaand.
Ben je op zoek naar een goed wielerboek voor Sinterklaas of Kerst, dan zit je met één van onderstaande boeken altijd goed.
Op deze pagina vind je nog meer wielerboeken die wij in het verleden gelezen en besproken hebben.
De Renner (Tim Krabbé)
Hét wielercultboek van misschien wel de beste schrijver van wielerverhalen van Nederland. Verschenen in 1978, maar nog steeds een boek dat je als wielerliefhebber gelezen moét hebben. Boekbespreking.
Waaiers! (Thijs Zonneveld)
Net als voorgaande jaren, zijn ook de beste columns en wielerverhalen die Thijs Zonneveld dit wielerjaar schreef weer in een bundel verzameld. In Waaiers en andere wielerverhalen vertelt Thijs Zonneveld in zijn eigen unieke stijl (geestig, enthousiast, scherp en kritisch) hoe hij het wielerjaar 2015 heeft beleefd en meegemaakt. Boekbespreking.
@Elke dag een uur (Léon de Kort)
Léon de Kort is een wielerjournalist die het sublieme idee opvatte om een jaar lang elke dag minimaal een uur te gaan fietsen. Met welk doel? Afvallen, fitter worden en erachter komen wat een jaar lang elke dag fietsen met geest en lichaam doet. Boekbespreking.
Brigadier Kodak neemt een foto (Wiep Idzenga)
In de serie ‘Every picture tells a story’ uit het wielertijdschrift De Muur vertelt Wiep Idzenga de verhalen die horen bij iconische foto’s uit de wielergeschiedenis. Elf van deze verhalen zijn verzameld in dit prachtige wielerboek. Boekbespreking.
Draag nooit een gele trui (Alex van der Hulst)
Draag nooit een gele trui is een humoristisch boek over de ongeschreven regels die er bestaan voor wielrenners en wielertoeristen. Een aanrader als je een cadeau zoekt voor een (iets te) fanatieke wielrenner of wielertoerist. Of gewoon lekker zelf gaan lezen! Boekbespreking.
Tweede Adem (Thomas Braun)
Samen met acht wielervrienden staat Thomas Braun voor een grote uitdaging: met de fiets van Genève naar Nice. Tijdens zijn tocht vertelt Braun hoe ingrijpend zijn leven is veranderd sinds hij vijf jaar terug voor het eerst een racefiets aanraakte. Hij ontmoet bijzondere mensen met aangrijpende levensverhalen. Boekbespreking.
Bidon (Peter Ouwerkerk)
Peter Ouwerkerk was van 1971 tot en met 2000 verslaggever in de Tour de France. Hij heeft aan een leven lang de Tour een bovenkamer vol schriften, boeken, foto’s, bidons en andere relikwieën overgehouden. Ook die andere ‘bovenkamer’ is een onuitputtelijke bron van verhalen en anekdotes over de Tour de France. Boekbespreking.
Ventoux (Bert Wagendorp)
Ventoux is de bekroonde (en inmiddels verfilmde) roman van Bert Wagendorp die zich grotendeels afspeelt op de bij wielrenners geliefde en gevreesde berg de Mont Ventoux. Het verhaal gaat over een groep vrienden die elkaar na 30 jaar weer ontmoeten en besluiten terug te gaan naar de Provence en de Mont Ventoux nogmaals te beklimmen. Boekbespreking.
Scherp (Wouter Roosenboom)
Met SCHERP geeft fotograaf Wouter Roosenboom een prachtige voorstelling van de meest uiteenlopende aspecten van de wielersport. Een luxueus boekwerk met bijzondere wielerfoto’s, vervolledigd met sprekende teksten van Frank Heinen, Léon de Kort, Gio Lippens, Nynke de Jong, Eric Mijnster, Bas Steman, Renaat Schotte, Marijn de Vries, Yves Brokken en Erik Voncken. Boekbespreking.
De veertiende etappe (Tim Krabbé)
De Veertiende Etappe is een verzameling van 71 wielerverhalen van de hand van Tim Krabbé, waarvan er 43 al eerder verschenen onder de titel 43 Wielerverhalen. Tim Krabbé geeft in dit wielerboek een eigenzinnige en amusante kijk op ‘zijn’ wielrennen. Na elk verhaal is het alweer uitkijken naar het volgende stuk. Boekbespreking.