De wielercarrière van Jan Raas was zo imposant dat er nu nog steeds wordt gesproken over een tijdperk Raas. Volgens Fred van Slogteren, schrijver van het boek Raas, de zwijgende legende, is het tijdperk Raas zelfs de belangrijkste periode in de Nederlandse wielergeschiedenis. Met Jan Raas, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk voorop werden de overwinningen aan het einde van de jaren zeventig en aan het begin van de jaren tachtig door de Nederlandse wielrenners aan elkaar geregen.
De erelijst van Jan Raas van 1975 tot 1985 is groots. Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen (2x), Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race (maar liefst 5x, een record), eenmaal wereldkampioen en 10 Tour de France-etappes. Raas behaalde in totaal 145 wegzeges. Met een dergelijke erelijst zou het predicaat de grootste Nederlandse wielrenner ooit zeker niet misplaatst zijn en Raas zou tot in lengte van dagen kunnen opdraven wanneer er ergens over wielrennen wordt gepraat.
Raas bleek na zijn wielercarrière een goede ploegleider, maar een minder goede manager. Zijn wielerloopbaan eindigde met een trieste aftocht bij de Rabobank wielerploeg. Sindsdien wordt er nog maar weinig vernomen van de stugge Zeeuw. Raas leidt een teruggetrokken leven en treedt nog maar zelden in het openbaar. Over wielrennen en zijn vertrek bij Rabobank wil hij het niet meer hebben. Terwijl er nog vragen genoeg zijn. Over de ware reden van zijn ontslag, het dopinggebruik van de Rabo-renners en hoe hij over het wielrennen van nu denkt.
Raas is een zwijgende legende. Ook voor het boek Raas gaf hij nagenoeg geen input (op enkele corrigerende aanmerkingen na). “Ik-wil-dat-boek-niet!” was zijn primaire reactie op het idee voor het boek en “Doe maar per post!” zijn antwoord op de vraag of hij het boek persoonlijk in ontvangst wilde nemen of het liever per postpakket zou willen ontvangen.
De biografie van Jan Raas moet het dus hebben van de reeds bekende feiten en de verhalen van derden (zoals renners en ploegleiders). Dat is niet erg want zijn levensverhaal dat begint met de februaristorm en de watersnoodramp in Zeeland is interessant genoeg. Raas is een opmerkelijk figuur met een ingewikkeld karakter. Zijn overwinningen waren groots en meeslepend. Als wielrenner ontwikkelde hij zich tot een patron (leider en regisseur) van het peloton. De wil van Raas was wet, waardoor hij ook vaak botste (onder meer met ploegleider Peter Post). Dit maakte hem niet de populairste renner van Nederland maar wel één van de grootste.
Raas, de zwijgende legende vertelt het levensverhaal van een dominante klassiekerkoning op een boeiende en respectvolle wijze. In de laatste hoofdstukken wordt er nadrukkelijk ingegaan op het ontstaan van de Rabobank wielerploeg en het daar bijhorende Rabobank Wielerplan, waarvan Raas één van de grondleggers was. Zijn gedwongen afscheid blijft uiteraard ook niet onbesproken. De ware reden van zijn vertrek (is die er?) en het antwoord op de vraag of Raas wist van het dopinggebruik van enkele van zijn renners blijven echter onbeantwoord.
De legende zelf blijft zwijgen, maar dankzij het boek weten we weer wat meer over de mens en de wielrenner Jan Raas. Ondanks zijn imposante reeks overwinningen dreigt het gevaar dat de renner Raas steeds meer in de vergetelheid raakt bij het grote publiek. Dankzij het boek Raas leeft deze bijzondere wielerlegende voort. Een genoegen om te lezen!
Raas, de zwijgende legende
Auteur: Fred van Slogteren
Uitgever: Just Publishers
ISBN: 9789089756121
Jaar: 2018
Aantal pagina’s: 272
Bestel dit boek via Bol.com