Thomas Dekker is niet trots op zijn wielercarrière. Het boek over zijn wielerleven staat vol verhalen over doping, drugs, seks en alcohol. Op de pagina’s waar eigenlijk zijn unieke wielertalent, klinkende overwinningen en heroïsche gevechten beschreven hadden moeten worden.
De periode van zijn leven waarin hij als wielrenner een prachtige erelijst bij elkaar had kunnen fietsen werd een gevecht tegen zichzelf. Thomas Dekker leidde aan chronische ontevredenheid en had zichzelf niet in de hand. Dit bleek funest voor zijn wielercarrière.
In het door Thijs Zonneveld geschreven Mijn Gevecht is Thomas Dekker een open boek. Hij neemt het op tegen de leugens en geheimen die de wielerwereld maar langzaamaan van zich af schudt. Hij vertelt zijn verhaal zonder de scherpe randen en hachelijke details achterwege te laten. Dat hij hierbij de namen en lelijke escapades van onder meer Michael Boogerd, Steven de Jongh en Jacques Hangegraaf ronduit en smartelijk benoemt en beschrijft, wordt hem door de betrokkenen zelf en deel van de wielerwereld niet in dank afgenomen.
Door deze openheid is Mijn Gevecht wel een opzienbarend boek. Het meest meedogenloos is Dekker echter voor zichzelf. Ondanks dat er personen waren die hem verkeerde middelen hebben aangereikt en het ontbrak aan een ervaren ploeggenoot, manager of ploegleider die hem voor deze zaken behoedde, legt Dekker de schuld vooral bij zichzelf neer. Hij beseft terdege wat hij heeft aangericht en ziet zichzelf als de hoofdverantwoordelijke voor het feit dat hij op dertigjarige leeftijd het wielerpeloton via de achterdeur heeft moeten verlaten. De titel verwijst dan ook naar het gevecht tegen zichzelf.
Door te vertellen hoe het misging hoopt Thomas Dekker jonge renners voor zijn fouten te behoeden. Hij meent dat de wielersport nog verre van schoon is. Mijn Gevecht toont aan hoe bedorven het wielrennen ooit is geweest, maar ook hoe er inmiddels de nodige dingen zijn veranderd. Na zijn schorsing kwam Dekker in het nieuwe wielrennen terecht en bleek er, mede dankzij de invoering van het bloedpaspoort, geen ruimte meer voor de excessen waar Dekker als jonge wielrenner zo gretig mee kennismaakte. Desondanks lukte het hem niet zijn leven en zijn carrière op de rit te krijgen.
Voor de oudere generatie wielrenners, maar ook voor de wielerfans die deze generatie hebben aangemoedigd, is Mijn Gevecht een pijnlijk en confronterend boek. In de media is inmiddels zoveel over Mijn Gevecht gezegd en geschreven, dat je voor jezelf kunt bepalen of je wel tot in zoveel detail over het (wieler)leven van Thomas Dekker wilt lezen. Eenmaal begonnen met lezen is er geen weg meer terug!
Mijn Gevecht
Auteur: Thijs Zonneveld
Uitgever: Voetbal Inside
ISBN: 9789048835157
Jaar: 2016
Aantal pagina’s: 224
Bestel dit wielerboek via Bol.com (ook verkrijgbaar als eBook)